nedjelja, 6. travnja 2014.

Zahir - Paulo Coelho




Zahira sam pročitala 5 puta. Svjesno ili nesvjesno, ali došao bi mi kao nova frizura. Hm, kakve sad veze frizura ima s čitanjem? Opće je poznato, a i sama to mogu potvrditi, kad se žena suočava s bitnim promjenama u svom životu, dobrim ili lošim, promijeni frizuru, dobro ne mora to biti uvijek nešto drastično, ali tek toliko da ona sama osjeti promjenu kako bi se osjećala bolje. Tako je meni došao Zahir, nekako bih ga uvijek uzela čitati kad su u tijeku, ili već iza mene, turbulentna vremena. Napuni mi baterije, osvježi me.


Tko je već upoznat s gospodinom Coelhom, onda može otprilike zamisliti što ga čeka. Životna lekcija, upute, savjeti, lijepa priča. Svi njegovi naslovi objavljeni prije Zahira dojmili su me se toliko da sam ih pročitala po nekoliko puta, ali ovo je nešto posebno. Zahir me poučio. Kako shvatiti da si u problemu, kako prihvatiti problem, kako skupiti hrabrosti za suočiti se s njim, kako i zašto krenuti u tu bitku, i kako biti spreman za sve moguće svršetke, sretne ili nesretne, tj. kako biti sretan i zahvalan jer si dobio priliku biti glavna uloga u svom životu, bez obzira hoćeš li iz te bitke izaći kao pobjednik ili ne.



Postoji u nama onaj glas koji uvijek govori nešto svoje, uvijek, uvijek, i zna da ćemo na tren zašutjeti, i tad čuti baš njega, i čuti njegovo nezadovoljstvo, njegovu nesreću, njegovu pohlepu, njegovu zavist...sve ono zbog čega se kasnije kajemo. Ima on i svojih vrlina, zbog njega vidimo drugu stranu medalje i zbog njega gledamo racionalno na stvari. Ali zbog njega se također zapitamo o razlozima svojih nesreća i neuspjeha. Zbog njega zapravo i vidimo tu svoju nesreću. A to nam ne može donijeti dobra, treba nam glas koji će reći "e, vidiš, gledaj, obrati pažnju, ovo je tvoja sreća, na nju pazi". Zašto je on uvijek onaj tiši, pa valjda zato jer je strpljiviji. Zahir me poučio i tome da gledam zbog čega sam sretna i da nastavim biti sretna zbog toga, jer nesreća nije opcija, i to zato što sam ja tako odlučila.

A Ljubav? Oh, Ljubav! Ona je ta koja tek zaslužuje poseban tretman. Ako se ta ista Ljubav i Sreća nalaze u jednoj rečenici, tada mora značiti da postoji i Zahir. Postoji netko ili nešto čime su nam duša, srce i um okupirani. Kada je to netko - koliko smo spremni na to. Jesmo li uopće spremni biti sretni s tim nekim, jesmo li sposobni i voljni usrećiti tog nekoga, što je potrebno? Potrebno je htjeti voljeti, i pustiti da budemo voljeni. Osjetiti veličinu Ljubavi moguće je samo i jedino ako smo čistoga srca primili tu Ljubav. Dopustiti joj da zavlada i obuzme, da vodi i uči. Ne tržiti ju, ne sputavati, ne okovati. Dopustit Ljubavi da ljubi.





Toliko ću reći o knjizi, slike s citatima su zapravo fotografirani ulomci iz knjige, vrijedi ju pročitati, naći u njoj mnogo više od ovoga što sam tu iznijela.

Još jedna praktična stvar koju sam saznala u Zahiru se tiče raspona tračnica na željezničkim prugama:

Sad kad sam ponovno prošla knjigom ovako, poželjela sam ju ponovno pročitati, zadnji put je bilo prije 2 godine. Da, i hoću! :)

4 komentara:

  1. Pozdrav i dobrodošla u svijet blogovanja.
    Nisam čitala Zahira ali eto navela si me da ga pročitam bar ove godine..lp

    OdgovoriIzbriši
  2. Mislim da bi svatko trebao pročitati Zahira, sigurno će pomoći shvatiti što je to vrijedno u našim životima što posebno treba čuvati i paziti.
    Hvala ti i ugodno čitanje želim :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Zahir se čekao kao novi album nekog benda :) a ako je album dobar, onda se često nanovo presluša

    OdgovoriIzbriši
  4. I jedan od onih koje, svaki put kad slušaš, je isto kao prvi put, samo bolje :)

    OdgovoriIzbriši